Truva Antik Kenti – Troya Müzesi – Nerede – Tarihçe – Gezi Rehberi

truva-antik-kenti.jpg

Truva Antik Kenti Tarihçe Ve Hakkında;

Çanakkale Boğazı’nın Asya kıtasında bulunan ve merkeze 25 km. uzaklıktaki Tevfikiye köyü sınırlarında yer alan Troya kenti, binlerce yıllık geçmişi ile dünyanın en bilinen antik kentlerinden biridir. Burada Troya Müzesi de bulunmaktadır. Homeros’un İlyada Destanı’nda anlattığı Truva Savaşı’nın yaşandığı yer olan Troya Antik Kenti, Çanakkale sınırlarında yer alan görülmesi gereken bir yer. Kaz Dağı eteklerindeki antik kent, 1998’de Troya Antik Kenti olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi‘ne girdi.

Binlerce yıllık tarihi geçmişi olan Truva (Troia) kenti, birçok edebi eser ve sinema filminde işlenen Truva Atı Efsanesi‘nin yaşandığı yer. Avrupa ile Anadolu arasında, ticaret yolu üzerinde bulunan Truva şehri, tarih boyunca birçok doğal afet ve savaşla karşı karşıya kalmış. Toplamda 9 defa yıkılıp yeniden kurulan şehir, bu farklı yapıların izlerini taşıyor.

TruvaAntikKenti

Truva Atı Hikayesi;

Hikayeye göre Akhalılar yıllar süren mücadeleye rağmen hiçbir şekilde Truva’yı ele geçiremezler. Bir kuşatma sonrasında yine vazgeçmek üzere iken tanrılardan yardım isterler. Tanrıların verdiği fikir ile savaştan vazgeçmiş gibi yaparlar ve geri çekilirler. Geri çekilirken kentin kapısına tahtı atı içerisine asker yerleştirerek bırakırlar. Sevinç çığlıkları ile kutlama yapan Truvalılar atı içeri aldıklarında ise gece kendilerini bekleyen acı sürprizle karşılaşırlar.

Troya Müzesi Tarihçe ve Hakkında;

troya-muzesi-3-.jpg

Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılan bir yarışma ile belirlenen proje kapsamında yapımına 2014 yılında başlanan ve yaklaşık 4 yıl süren çalışmalar sonucunda tamamlanan Troya Müzesi 10 Ekim 2018 tarihinde hizmete açılmıştır. 3.000 metrekare sergi salonu, 11.200 metrekare kapalı alana sahip olan müze, 1998 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Listesi’ne alınan Troya Antik Kenti’nin girişinde bulunmaktadır. Ören yerindeki teşhir ve tanzim uygulamasının bitmesi ile daha önce ortaya çıkarılan ve il merkezinde bulunan Arkeoloji Müzesinde sergilenen yaklaşık 2000 eser, resmi açılış için buraya getirilerek uzmanlar tarafından tasnif edilip yeni yerlerine konularak ziyarete hazır hale getirilmiştir.

Troya ve Troas kentlerinden elde edilen kültür varlıkları sergilenmektedir. Çanakkale Müzesi’nde bulunan eserlerin yeni müzeye taşınması ile kurgulanan müze teşhirinde Blegen kazılarından çıkan ve şu an İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Troya eserleri ile ABD’den getirilen Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ndeki Troya altınları da getirilerek sergilenmektedir. Ayrıca İzmir Arkeoloji Müzesi’nde bulunan Homeros ile ilgili sikkeler Troya Müzesinde sergilenme amacıyla ilgili kurumlardan talep edilmiştir..

İnstagram Sayfamız; Gezbenimleee

Facebook Sayfamız; GezbenimleCom

Twitter Sayfamız; @Gezbenimle1

Troya Müzesi İzlenimler ; Troya Müzesi Gezi Rehberi;

Eserler taş (mermer), heykel, lahit, yazıt, sunak, mil taşı, paleolitik balta ve kesiciler vb., pişmiş toprak seramikler, metal kaplar; altınlar, silahlar, sikkeler, kemik obje ve aletler, cam bilezikler, süs eşyaları, bardak, koku şişeleri, gözyaşı şişelerinden vb. oluşmaktadır. Müze bahçesinde, peyzaj ile birlikte taş eserler de, lahit, sütun, steller, sütun başlıkları vb. bütünlük oluşturacak şekilde sergilenmektedir.

Müze ziyareti rampadan inerken başlamaktadır. Rampanın duvarlarında bulunan nişlerde Troya’nın farklı katmanları; mezar taşları, büyük boy heykeller, sahne canlandırmaları ve büyük boy fotoğraflarla anlatılmaktadır. Müzenin giriş alanı olan, Troas ve çevresini konu alan sirkülasyon bandında ise devam eden sergi katları öncesinde ziyaretçiye bir oryantasyon sağlamak amacıyla arkeoloji bilimi; arkeolojik ve arkeometrik tarihleme yöntemleri, “neolitik, kalkolitik, tunç çağı, demir çağı, höyük, restorasyon, konservasyon” gibi terimler şemalar, çizimler, metinler ve interaktif yöntemlerle aktarılmaktadır.

Troya Müzesi Resimler;

troya-muzesi-canakkale
troya-muzesi
troyamuzesi

Yaz Dönemi
1 Nisan – 31 Ekim
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 19:30

Kış Dönemi
31 Ekim – 1 Nisan
Açılış Saati: 08:30
Kapanış Saati: 17:30

Gişe Yaz / Kış Kapanış Saatleri

Yaz Dönemi: 19:00
Kış Dönemi: 17:00

2019 Troya Müzesi Giriş Ücreti ;

42 TL dir. 18 yaş ve altı ile Engelliler ücretsiz, müze kart geçerli dir.

Truva Antik Kenti Nerede? Nasıl Gidilir?

Truva Antik Kenti, Çanakkale İl merkezi’ne bağlı Tevfikiye Köyü’nde bulunur. Çanakkale-İzmir karayolunun 30. kilometresinden batıya ayrılan 4 km’lik bir yol izlenerek ulaşılır.
Truva Antik Kente toplu taşıma araçları ile ulaşmak için Çanakkale il merkezinden kalkan otobüs ya da dolmuşları kullanabilirsiniz. Özel araç ile ulaşmak için ise Çanakkale – İzmir yolunun 30 kilometresindeki Tevfikiye Köyüne sapıp 5 kilometre daha gittikten sonra ulaşabilirsiniz.

Troya Müzesi’ne Harita İle Ulaşmak İçin Konum ;

12 thoughts on “Truva Antik Kenti – Troya Müzesi – Nerede – Tarihçe – Gezi Rehberi”

  1. Çanakkalede ssahil tarafında filmde kullanılan truva atını görünce bayağı bi etkılenmiştim ama asıl yerine yanı troya antik kentine gitmeye zamanım olmadı.

  2. gerçekten gezilmesi gereken yerlerden biri foto çektirmek isteyen japonlar la bir maceramız vardı süperdi 🙂

  3. medeniyetlerin beşiği olan vatanımızı gelecek nesillere bırakmak bizim elimizde, bu değerlere sahip çıkmalıyız!

  4. İlk fırsatta gidip ziyaret edeceğim, çok merak ediyorum burayi korunması gereken buram buram tarih kokan antik şehrimiz.

  5. Surekli yol guzergahimda oldugu icin cok gorme imkanim oldu siddetle tavsiye ederim…bu arada filmde kullanilan at ise canskkale kordonda sergilenmekte..

  6. Canakkale tarihimizin yeniden yazildiyi sehir canakkale gezip gorulmesi muzesiyle truvasiyla savasdan kalan esintilerin gorolmesi gereken bir yer..

  7. Çanakkale şehitliği Truva atı ve birçok gezilecek yeri var. İnsan oraları gezerken başka duygular içinde oluyor.

  8. Şehitlikleri ve cepheleri ziyaret etmiştim fakat burasını atlamışım. Tarihin bir çok döneminde sayısız istilaya ve kuşatmaya karşı koyan , tarihin akışını değiştiren önemi büyük bir şehir Çanakkale. Japonların çocuklarını Hiroşima ve Nagazaki ye götürdüğü gibi bizimde cocuklsrmiza Cannakkaleyi Çanakkalede anlatabilmemiz lazım.

  9. Anadolu’nun her yeri eski medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Bu bile Anadolu’nun ne kadar önemli bir yer olduğununun göstergesidir. İns bu mirasları sahip çıkar bizden sonraki nesillere aktaririz.

  10. Ülkemizin tarihinin ilk çağlardan günümüze kadar bir çok medeniyetin beşiği olduğunu görmek ve bunu hissetmek. Ne mutlu bizlere, ne mutlu idrak edebilene. Var mı, bizden daha kadim bir millet. Kiymet ve takdir görmek ümidiyle bilgilendirmeler efsane.

Leave a Comment