Dupnisa Mağarası – Nerede ve Nasıl Gidilir?

Dupnisa-magarasi-3-

Dupnisa Mağarası Nerededir ve Dupnisa Mağarasına Nasıl Gidilir?

Dupnisa Mağarası Kırklareli ilinin Demirköy ilçesinin Sarpdere Köyü sınırları içerisinde, köyün 5-6 km güneybatısında yer almaktadır.

Trakya’nın turizme açılan ilk ve tek mağarası olan Dupnisa; Karadeniz’in serin ikliminin etkisi altında kalan, Türkiye-Bulgaristan sınırını oluşturan, Rezve Deresi’nin Istranca Dağları ’nı derin vadilerle yardığı, vahşi görünüme sahip bir bölgede yer alır. Dupnisa Mağarası, yeşilin her tonunu görebileceğiniz yoğun bitki örtüsüyle kaplı bir bölgede, ikinci jeolojik zamanda mermerler içerisinde birbirine bağlı iki kat ve üç mağaradan oluşmuştur. Bu nedenle bilimsel olarak “Mağara Sistemi” olarak bilinir. Toplam uzunluğu 2720 metre olan sistemin üst katını, Kuru ve Kız Mağaraları oluşturur. Gelişimini tamamlamış bu mağaralardan, 50-60 metre aşağıda Sulu Mağarası yer alır. İçinden devamlı akışı olan bir yer altı nehri akan ve deniz düzeyinden 345 metre yukarıda giriş ağzı bulunan bu mağaranın toplam uzunluğu 1977 metredir. Son noktası ise, girişten 61 metre yukarıda yer alır.

Mağara literatüründe en çok bilinen mağara Dupnisa Mağarası

Mağara literatüründe en çok bilinen mağaralardan biri olan Dupnisa Mağaraları; yaklaşık dört milyon yıldan beri oluşum ve gelişimini sürdüren büyük bir yer altı sistemidir. İçinde sürekli akan bir yer altı nehri ve bu nehrin oluşturduğu, derinliği yer yer 2 metreyi aşan göller bulunur. Mağarada, zengin damla taş oluşumları yer alır. Süt beyazdan kırmızı ve kahverenginin her tonundaki renklere sahip; dev boyutlara ulaşan sarkıt, dikit, sütunlar; perde, bayrak damla taşları ve damla taş havuzları ile hayranlık uyandıran bir görünüme sahiptir. Bu muhteşem görüntünün yanında, kısa mesafeler dâhilinde değişiklik gösteren mağara havasının, sağlık açısından olumlu olduğu düşünülmektedir.

dupnisa-magarasi-1-

Trakya’nın en uzun ikinci mağarası olan Dupnisa Mağaraları; 2003 yılında turizme açılmıştır. Dupnisa Mağaraları’nın üst katını oluşturan ve içinde dev sarkıt, dikit ve sütunlarla kaplı olan Kuru Mağara’nın 250, Sulu Mağara’nın da 200 metrelik bölümü turizme açılmıştır. 450 metrelik bu kısımda yürüyüş iskelesi ve aydınlatma mevcuttur. İçinde yer altı nehri ve derin göllerin bulunduğu bu bölümler macera ve doğa sporu tutkunları için güzel fırsatlar sunmaktadır. Dupnisa Mağarası turizme açıldığı Haziran 2003 tarihinden bu yana her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilmektedir.

Dupnisa Mağarası İzlenimlerim: Ben Nasıl Buldum?

Geçen yıl istanbul’dan kendi aracımla gittiğim 450 metrelik mağaranın içlerine doğru gidildikçe ısı daha da düşüyor. İçeri girmeden önce yaz mevsiminde dahi mutlaka yanınızda hırka olmalı. Mağaranın içinde demirden merdivenler görüyoruz. Geçtiğim her noktada farklı şekilde sarkıtlarla karşılaştım. Yarasalar da bazı kısımlarda sarkıtlardan aşağıya doğru hareketsizce asılıyor. Tabii bu esnada mağarada ilerledikçe görsel şölenle de karşılaşıyoruz. Mağara çıkışına ulaşınca mağaranın girdiğimiz ilk noktaya doğru merdivenli yürüyüş yolu bulunuyor. Bu noktada doğayı daha içten içe hissedeceksiniz. Sıcak havada serinlemek isteyenler için ideal bir yer. Her yer temizdi ve düzenliydi. Otopark sıkıntısı yok. Yerel satıcılarda var. Günübirlik Piknik yapmaya gelenlerde mevcut ki gerçekten çok keyif verici bir piknik alanı var.

Dupnisa Mağarası 2021 Giriş ücreti

Giriş ücreti Sivil 9 TL öğrenci 4 TL dir. Engelli Kimlik Kartı Olanlar yanında bir kişi ile ücretsiz girebilirler..

Dupnisa-magarasi-2-

Dupnisa Mağarası Ziyaret Saatleri

Dupnisa Mağarası’nı her gün 08:00-17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Dupnisa Mağarası Ne zaman ziyaret edilmeli?

Dupnisa Mağarasının ziyaret etmek için en uygun zaman 15 Mart-15 Mayıs tarihleri arasındadır. Burası kışın kapalı olmaktadır. Sebebi ise kış mevsiminde yarasalar kış uykusuna yatmaktadır. Yaz sıcağında serinlemek isteyenler de ziyaret edebilir fakat yarasalar kış uykusunda olmayacak bunu da bilmenizi isterim.

Bizi Sosyal Medya da Takip Edin En Güncel Yazılardan Haberdar Olun:
Sosyal Medya Hesaplarımız:

İnstagram Sayfamız; Gezbenimleee

Facebook Sayfamız; GezbenimleCom

Twitter Sayfamız; @Gezbenimle1