Trabzon Uzungöl Nerededir? Nasıl Gidilir? Gezi Notları

Trabzon Uzungöl Nerededir?

Uzungöl Trabzon ilinin Çaykara ilçesine bağlıdır. Buraya çömlekçiden kalkan dolmuşlar veya Turlar ile ulaşabilirsiniz.
Burası, göl turizminin ülkemizdeki en gözde ve en çok ilgi çeken destinasyonlarından birisi. Trabzon ilinin turizm cennetlerinden biri olan Uzungöl, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm merkezi olarak belirlenmiştir. Yerli ve yabancı turistlerin doğal güzelliği ile ilgisini çeken göl de ayrıca yapılan doğa yürüyüşü ve yamaç paraşütü gibi aktiviteler ile turistlerin uğrak noktalarından birisi.

uzungol-trabzon

Uzungöl Turizm potansiyelinin en yoğun olduğu yaylalardan birisidir Uzungöl. Haldizen Deresi Vadisi’nde heyelan sonucunda dere yatağının kapanmasıyla oluşan göl, 500 metre eninde ve 15 metre derinliğindedir. Sayısız bitki örtüsü barındıran Uzungöl, dağların arasına gizlenmiş yeşil bir düş olarak karşımıza çıkıyor.

Çaykara ilçesinin 20 kilometre kadar güneyinde yer alan Uzungöl’de konaklamak için bolca seçenekler var ancak yapılan tonlarca betonarme oteller, binalar, alışveriş merkezleri yüzünden tüm doğal güzelliğini kaybetmiş durumda. Dağlarındaki mis gibi kokan renk renk çiçekleriyle göl çevresi yürüyüş için oldukça uygun. Gölde deniz bisikletleriyle gezinti yapabilir, hatta bütçeniz yeterli ise helikopterlerle gölün üzerinde tur bile atabilirsiniz.

Trabzon Uzungöl’e Nasıl Ulaşılır?

Çömlekçi’den hareket eden Uzungöl araçlarıyla Uzungöl’e ulaşabilirsiniz. Trabzon – Uzungöl arası ise ortalama 100 kilometredir. Çaykara İlçe Merkezi’ne uzaklığı ise 19 km. Trabzon’dan araba ile gidecek olanlar önce Of ilçesine, oradan da Solaklı Deresi’nin batı tarafından Uzungöl tabelalarını takip ederek beldeye ulaşabilirler. İsterseniz de tur şirketleri ile görüşerek tur ayarlayabilirsiniz.

Uzungöl’de kalmak isterseniz konaklama imkanları oldukça geniş; daireler, moteller, bungalow evler, oteller ve pansiyonlar beldeye ve gölün çevresine yayılmış durumda. Otel tavsiyeleri arasında Akyüz kardeşler otelini tercih edebilirsiniz. Ancak özellikle yaz aylarında sahip olduğu serin yayla havası ile birlikte o kadar çok ilgi görmekte ki yer bulmak çok da kolay değil.

Trabzon Uzungöl’de İklim Nasıldır?

Uzungöl, yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresinin önünü kesmesi ile oluşuyor. Belde de ismini gölden alıyor. Belde de bilindik Karadeniz iklimi hüküm sürüyor. Yaz ayları da dahil olmak üzere oldukça sık yağmur var ve yaz aylarında bile oldukça serin olan tipik yayla havasına sahip. Trabzon’da ki bu eşsiz gölde kısaca yaz başkadır kış başka.

Uzungöl de Kış Ayında Çektiğim Resimlerden Bazıları;

uzungolde-kis-ayi
uzungolde-kis

Trabzon Uzungöl Özel Çevre Koruma Bölgesi;

Trabzon ili, Çaykara ilçesi 1 belde 3 köyden oluşmaktadır. Trabzon’a 99 km ve Çaykara ilçesine 19 km uzaklıkta, deniz seviyesinden 1090 m yükseklikte bulunan Uzungöl, dik yamaçları ve muhteşem orman örtüsü ile Alplerin güzelliğini geride bırakmaktadır. Vadinin ortasında bulunan ve yamaçlardan düşen kayaların Haldizen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşmuş göl, “Uzungöl” olarak bilinir ve çevreye aynı ad verilmiştir. Özellikle yakınındaki “Şerah” köyünün yöreye uygun tarzda yapılmış eski ahşap evleri, doğanın güzelliğini tamamlar özelliktedir.

Yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çeken Uzungöl, sahip olduğu turistik potansiyeli bakımından çok zengindir. Çevrede trekking, kuş gözlem, botanik amaçlı turların yanı sıra daha yükseklerdeki dağların arasındaki göllere veya yakınlardaki Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi diğer yaylalara geziler düzenleme olanağı vardır. Yaban hayatı bakımından Uzungöl çevresindeki dağlarda ayı, kurt, yaban keçisi, tilki, kafkas dağ horozu gibi çeşitli hayvan türleri barınmaktadır.

Haldizen Deresi vadisinde, heyelan sonucu dere yatağının tabii baraj şeklinde kapanması sonucu oluşan göl, çevresindeki ladin ormanları ile çekici bir peyzaj sergiler. Göl kıyısında yer alan Uzungöl yerleşmesi Belediye teşkilatına sahip olup, alt yapı çalışmaları devam etmektedir. Trabzon’dan ulaşım, Çaykara’ya kadar 76 km, asfalt ve sonra da 19 km’lik stabilize yol ile sağlanmaktadır. Çaykara Uzungöl yol bağlantısının ıslah edilmesi gerekmektedir.

Uzungöl’de Yaz ve Bahar Aylarında Çektiğim Resimlerden Bazıları;

uzungol-1

Gölün su sathı, mevsiminde gelen su miktarı ile bağımlı olarak cüzi farklılıklar gösterir ise de, genelde boyu 1000 metre, eni 500 metre, derinliği ise 15 metre civarındadır. Gölde alabalık yaşamaktadır. Belediye tarafından hazırlanmış 1/ 2000 uygulama imar planı bulunduğu ifade edilen yerleşmede; geleneksel ahşap yayla yapılarının kuzeybatı yönündeki çayırlık yamaçlardaki konumundan, beton yapılarının kuzeybatı yönündeki çayırlık yamaçlardaki konumundan beton yapılar şeklinde göl kıyısına inmekte olduğu müşahede edilmiştir.Turizm Merkezi olarak belirlenen alanın ilgi odağı olan göl çevresinde topografya, yerleşme alanını sınırlamaktadır.

Bu nedenle kuzeybatıda belirlenen turizm yerleşme alanları ise kot farkı nedeniyle daha düşük rakımlarda kalmaktadır. Bu alanlarda yer alması düşünülen konaklama tesislerinin göl ve civarını günübirlik aktiviteler için yoğun şekilde kullanmak isteyecekleri muhakkaktır. Bu durumda, Turizm Merkezi olarak gelişmesinin sağlıklı ve başarılı olabilmesi için göl çevresindeki yapılaşmanın kesinlikle kontrol altında tutulması gerekmektedir. Gölün Çaykara yönünden girişi bugünden büyük yapılarla (cami ve okul) kapatılmış durumdadır. Güneydoğuda yer alanda ise yapılaşma hızla artmaktadır.

Halen gölün güneyinde, Haldizen deresi yanında yer alan özel sektör tarafından yapılmış bulunan 52 yatak kapasiteli ahşap bungalovlardan oluşan tesis başarılı bir uygulama olarak dikkat çekmektedir. Güneye doğru uzayıp giden Haldizen deresi vadisi büyük doğa zenginliklerine sahiptir. Uzungöl’e yaklaşık 10 ile 20 km mesafede dağların yüksekliklerinde yer alan 10′ kadar ufak göl yöredeki aktivite zenginliğini arttırmaktadır. Uzungöl’e bugün bile yabancı gruplar gelerek mevcut tesiste konaklamakta ve güneydeki göllere doğa içinde yürüyüşler yapılmaktadır.

uzungol-2-

Trabzon Uzungöl Kamp Alanları?

Bölgede konforlu bir kamp ihtiyacını karşılayabilecek birçok kamp alanı için tesis bulunuyor. Lokanta, Market, tuvalet ve duş gibi ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Karavan kampı için çok sayıda ziyaretçi alan bölgede yürüyüş yapmak, muhteşem manzaranın tadını çıkartmak ve Karadeniz havasını solumak için sizlere harika bir kamp alanı sunuyor. Trabzon’un en çok ziyaret edilen turistik yerlerinden biridir.

Uzungöl’de Ne Yenir?

Otellerin hemen hepsinde kahvaltı dahil akşam ve öğle yemekleri verilmekte. Ancak günübirlik gitmişseniz ya da beldenin yöresel lezzetlerinin de tadına bakmak istiyorsanız, belde de yıllardır hizmet vermekte olan bir çok restoran var. Özellikle balık severler için alabalığın en lezzetli olduğu yerlerden birisi olan Uzungöl’de bunun haricinde mıhlama, lahana sarması, lahana çorbası, hamsili ekmek ve papa gibi bir çok yöresel lezzeti de tatmak mümkün.

Uzungöl Yol Haritası;

Uzungöle aşağıdaki haritadan navigasyon yardımı ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

Bizi Sosyal Medya da Takip Edin En Güncel Yazılardan Haberdar Olun:
Sosyal Medya Hesaplarımız:

İnstagram Sayfamız; Gezbenimleee
Facebook Sayfamız; GezbenimleCom
Twitter Sayfamız; @Gezbenimle

32 thoughts on “Trabzon Uzungöl Nerededir? Nasıl Gidilir? Gezi Notları”

  1. Eşim trabzonlu bir tek şu uzungöle kısmet olmadı gitmek,ama seneye gidicem.

  2. Doğa harikası bir yer hele ki yediğim kuymağın tadı hala damağımda sırf onun için bile tekrar gideceğim bu sefer konaklama da yapacağım terapi gibi bir yer şiddetle herkese tavsiye ederim.

  3. Yemyeşil haline yetişemedik, betonlasmasi hızlanmış sanirim. Ilk fırsatta görebilmeyi umuyorum. Paylaşın için teşekkürler.

  4. Mükemmel doğa ötesi bir yer herkesin gidip burayı görmesini tavsiye ederim anlatım için teşekkürler…

  5. Buraya da ihanet edildiği söyleniyor basina öyle yansıdı,umarız öyle degildir.sd.

  6. Muhakkak gezilip görülmesi gereken yerlerden bir tanesi. Eski hali daha güzel olsa da bu haliyle bile görülmeye değer

  7. Uzun göl karlar altında bir başka güzel, her daim her mevsimi bir başka.

  8. Kışı ayrı güzel Yazı ayrı güzel olan uzun göl ilk gittiğimde kış vaktiydi ağaç yapraklarındaki karların görkemli görüntüsü ve çevresinde bulunan mekanların iç sıcaklığı ile harika biryer.
    kış ayında uzun gölde kar altında mangalda sucuk yapacaksınız keyfine doymayı verin 🙂

  9. Manzara süper. Kar, mis gibi hava. Sabah güzel bir kahvaltı sonra yürüyüş…. Öğleden sonra Karadeniz pidesi, tereyağlı 🙂 İnsana can katar can… @X

  10. Bu mevsimde bir başka güzeldir. Oralarda olabilsek, o havayı teneffüs etsek.

  11. Doğasıyla merak uyandıran bir yer uzun zamandır gitmek istiyorum ilk tercihlerim arasında

  12. Son yillarda yalanla talanla mahvedilen rant saglanan…. yerlerden biriside burasıdır eski halini gordukten sonra şimdiki halinin ne kadar içler acısı olduğunu vicdanları sizlattigini söylememe gerek yok sanırım vah ülkem vah…..

  13. Açıkçası benim pek ilgimi çekmedi. Belki de yayla bölgelerini pek sevmediğimden olabilir. Ancak görünüş olarak harika görünüyor huzur isteyen, kafa dinlemek isteyen mutlaka gitmeli..

  14. Şimdi bu sıcakta orada olmak vardı. Şahane manzara, mükemmel hava. İnşallah bir dahaki seneye. Özledim memleketimi.

Leave a Comment