Zilkale Nerede – Nasıl Gidilir – Giriş Ücreti – Türkiye’nin En Görkemli Kalesi

zilkale-camlihemsin

Zilkale Nerede – Zilkale’ye Nasıl Gidilir?

Zilkale, Rize ilçe merkezinin 15 km. güneyinde, Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerine kuruludur. Çamlıhemşin’de bulunan Türkiye’nin En Görkemli Kalesi’nin üzerinde inşa edildiği sarp kaya kütlesi denizden 750 m dere yatağından ise yaklaşık 100 m. yüksekliktedir. Çamlıhemşin yolu boyunca ilerleyerek 15 km sonra araçla ulaşım sağlanmaktadır.

Zilkale Hakkında;

Kale; dış surlar, orta surlar ve iç kaleden meydana gelir. Dış kalenin kapısına kuzeybatı yönündeki patika bir yolla ulaşılır. Bir teras yardımıyla orta surlar seviyesine çıkılır. Buradan ikinci bir kapı yardımıyla kale içerisine girilir. Orta kale içerisinde üç önemli yapı bulunur. Bunların isimleri muhafız binası, şapel ve baş kule’dir.
Kulenin dört katlı olduğu duvarlardaki hatıl izleri ve kiriş deliklerinden anlaşılmaktadır. Duvarlar üzerinde doğu (vadi, manzara) yönünde kemerli pencereler, diğer taraflarda mazgal delikleri bulunmaktadır. Kulenin üstünün dendanlı bir teras şeklinde olduğu belirlenmiştir. Zil Kale, Kale-i Bala, Ciha Kale ve Kız Kaleleri gibi hem yörenin, hem de İspir’e ulaşan önemli bir ortaçağ kervan yolu üzerinde güveliği sağlıyordu. Osmanlıların bölgeyi fethinden sonra kalenin kullanılmaya devam ettiği biliniyor. Kalede bulunan iki el topu bugün Trabzon Müzesi’nde sergileniyor.  İnşa edildiği yıllar itibarıyla çok stratejik bir konumda yer almaktadır.

Zilkale Giriş Ücreti 2020

Zilkale’ye Giriş ücreti Aralık itibariyle 3 tl’dir. Engellilere Engelli Kimlik kartı yanlarında ise giriş ücretsizdir. 2020 yılı itibariyle fiyatlar da pek bir artış olması beklenmiyor.

zilkale-rize

Zilkale Gezi Rehberi – İzlenimler;

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine geldiğinizde yol ikiye ayrılıyor soldan Ayder yaylasına sağdan da Potuk yaylası ve zilkale ye gidiliyor. Eğer aracınızla gidiyorsanız mutlaka bir yarım saatinizi ayırıp görebilirsiniz. Bilhassa çok keyif veren bir yolu var, asfalt ve arnavut kaldırımından oluşan yolları iyi. Yol üzerinde normal binek araçların çıkamadığı bu yüzden muhakkak bir arazi aracı ayarlayıp çıkıp görmeniz gereken Potuk Yaylası var. Şenyuva köyüne geldiğinizde yolun yemen yanında akan nehirin üzerindeki tarihi taş köprülerde durup fotoğraf çektirebilirsiniz. Kaleden sonra biraz daha ilerlerseniz orada da çok güzel bir şelale ile karşılaşacaksınız. ZilKale harika bir doğa ile çevrelenmiş tarihi açıdan doyurucu özelliği ve mimarisi bakımından da oldukça estetik bir mekan. Kale içerisinde bilgi verici tabelalar da bulunuyor bu tabelalar sayesinde bilgi edinmek kolay. Kale etrafında çay bahçesi, WC ve mescit de var. Ayrıca kaleye araçla ulaşmak için yolları aşmak  biraz zahmetli olsa da ve kaleye ulaştığınızda buna değdiğini hissedeceksiniz. Kale için yürüyüş de son derece rahat. Muhteşem bir manzaraya sahip ve etkileyici özelliği olan bu kaleyi Karadeniz turu yapacak olan herkes mutlaka gidip görmeli.

ilkale-rize-hakkinda

Zilkale de Konaklama

Çevrede Zilkale otelleri bulunuyor. Fakat burada seçeneklerin çok fazla olduğunu söyleyemem. Kalenin birkaç kilometre uzağında konaklamanız mümkün. Aşağıda Çamlıhemşin yolu üzerinde birçok konaklama yeri bulabilirsiniz. Aynı gün hem Ayder yaylası hem de Zilkale ziyaretinde bulunarak fırsatınız olursa Potuk Yayasını da görebilirsiniz.

firtina-deresi-zilkaleden

Burası Trabzon İmparatorluğu’nda bir gözetleme kulesiymiş. Osmanlı’nın fethinden sonra kale, askeri amaçla kullanılmış. Yapım tarihi tam olarak bilinmese de 14.yy. yapısı olan kale, sarp dev bir kaya üzerine kurulmuş. Fırtına Deresi’nin çevrelediği bu kale, dereden 100 metre yükseklikte bulunuyor. Çamlıhemşin çat yolu üzerinde bulunan bu kaleyi çok uzaklardan da görebiliyorsunuz. Kalenin kemerli pencereleri ve mazgal delikleri ona gizemli bir hava da katmaktadır.

Zilkale Gezisinde Neler Yapılır? Nerelere Gidilir?

– Buraya gitmişken, arabayla ulaşabileceğiniz Palovit Şelalesi’ne de uğrayabilirsiniz. 6 kilometre uzaklıkta bulunan şelale, en az kale kadar büyüleyici.

– Ayder Yaylası ile Zilkale arası 30 kilometre. Ayder Yaylası’na geldiyseniz Zilkale’ye, Zilkale’ye geldiyseniz Ayder’e uğramalısınız. Ancak yollar oldukça virajlı. Bunun için yarım saat sürecek yolu ortalama 45-50 dakikada tamamlayabilirsiniz.

– Zilkale Çamlıhemşin yaylalarına da çok yakındır. Kale’den izleyeceğiniz Fırtına Deresi ve yaylaları yerinde net bir şekilde görebilirsiniz.

Zilkale Haritalı Yol Tarifi;

Bizi Sosyal Medya da Takip Edin En Güncel Yazılardan Haberdar Olun:
Sosyal Medya Hesaplarımız:

İnstagram Sayfamız; Gezbenimleee

Facebook Sayfamız; GezbenimleCom

Twitter Sayfamız; @Gezbenimle1