Kapadokya Gezilecek Yerler Listesi – En Güzel 10 Yer

Kapadokya, Mükemmel manzaralar eşliğinde gezeceğiniz harika bir yer. Bu bölgede 2 ya da 3 gün kalınırsa gezilecek yerler daha anlamlı olur. Oldukça geniş bir alana yayılmış bölgede peri bacaları, kaleler, yer altı mağarası bulunmaktadır. Günbatımı seyri ve gün doğumunda balon seyri gibi muhteşem aktiviteler yapabilirsiniz. Balon turları güzel fakat çok pahalı. Hava durumuna göre yapıldığı için her gün olmayabiliyor. Mutlaka müze kartınız yanınızda olmalı. Mümkünse turla gitmeniz gezdiğiniz yerleri anlamanız için faydalı olacaktır. Bu yazımızda Nevşehir Kapadokyada ki En Güzel 10 Yeri paylaşacağım.

Kapadokya

Kapadokya Gezilecek Yerler Listesi

Kapadokya, pers dilinde güzel atlar ülkesi anlamına gelmektedir. 60 milyon yıl önce Erciyes, Hasandağı ve Güllüdağ’ın püskürttüğü lav ve küllerin oluşturduğu yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca yağmur ve rüzgar tarafından aşındırılmasıyla ortaya çıkmıştır.

Türkiye’nin merkezinin güneyinde, Ankara’nın güneydoğusunda bulunan ay manzaralı bölge Kapadokya, peri bacaları adı verilen eşsiz jeolojik oluşumları ile ünlüdür. Büyük, koni biçimindeki oluşumlar, çevredeki yumuşak volkan tüflerinin erozyona uğramasıyla zaman içinde oluşmuştur. Geçmiş kültürler, bu oluşumları ev ve kale (Üçhisar Kalesi gibi) olarak kullanmak üzere şekillendirmiş ve hatta Kaymaklı ve Derinkuyu gibi tamamı yer altında olan şehirler de ilk dönem Hristiyanları tarafından saklanma yeri olarak kullanılmıştır. Kayseri civarı, bu bölgeye geçiş kapısı gibidir.

1. Peribacaları

peribacalari

Kapadokya’da olduğu gibi dünyanın farklı bölgelerinde de örneklerine rastlanan peri bacalarının oluşumu esasında yüzyıllar öncesine dayanıyor. Kapadokya’da yapılan kazı çalışmaları sonucu bölgenin bir iç deniz olduğu kanıtlanmış. Hasan Dağı, Erciyes Dağı ve Güllüdağ yanardağları zamanında aktif olarak lav püskürtmeye başlamış ve iç denizi kurutmuş. Denizin kurumasıyla da lavlar, iç denizin kurumasıyla oluşan çukurda birikmeye başlamış.

2. Göreme Milli Parkı

goreme-milli-parki

9.614 hektarlık alanı kaplayan Göreme Milli Parkı, 1986 yılında koruma altına alınmış. Dünyada eşine az rastlanan peribacaları sayesinde ünlenen park, bünyesindeki Göreme Açık Hava Müzesi ile birlikte Kapadokya’nın tarihi ve etnolojik yapısını gözler önüne sermektedir.

Peribacalarını ve ilk Hristiyanlık döneminden kalma dini yapıları ziyaret ederek geçirdiğiniz parktaki gezinizi gün batımının eşsiz manzarası eşliğinde noktalayabilirsiniz.
Millî Park ziyareti için en uygun dönem hava şartları gereği 15 Mart-15 Kasım ayları arasındadır. Bu aralıklarda gidilirse içerisinde barındırdığı eşsiz güzellikleri rahatlıkla inceleyebilirsiniz.
Millî Park içerisinde, hem doğal hem kültürel değerlerinin farklı bir yaklaşımla gezilebilmesi amacıyla tracking (yürüyüş) hatları belirlenmiştir.
Ziyaretçiler, Millî Park içerisinde ve yakınındaki yerleşimlerindeki çok sayıdaki otel ve pansiyonlarda konaklanabilir.

Göreme Milli Parkı Nerede, Nasıl Gidilir?

Göreme Tarihi Milli Parkı Nevşehir’e bağlı kapadokya’nın göreme ilçesinden başlayıp Nevşehir’in merkezine 10 km mesafede bulunmaktadır. Milli parka özel aracınızla gelecekseniz Nevşehir – Uçhisar rotasını takip ederek 20 dakika gibi kısa bir sürede ulaşabilirsiniz.

Göreme Milli Parkı Giriş Ücreti ?
Göreme Milli Parkı Giriş Ücreti 2020 itibariyle 30 TL dir. Müze Kart Kullananlara Ücretsizdir.

3. Uçhisar

uchisar

Kapadokya’nın en yüksek noktası olan Uçhisar, şehir merkezine 5 km mesafede yer alıyor. Tüm Kapadokya bölgesinin en güzel panoramik seyrinin yapıldığı tepe üzerine kurulu olan kasaba, Kapadokya’nın kapısı olarak da biliniyor. Uçhisar, günümüzde Kapadokya bölgesinin yüksek gelirli ziyaretçilerinin tercih ettiği konaklama merkezidir.

Kapadokyada-Gezilecek-Yerler-Uchisar-Kalesi
Kapadokya bölgesindeki görülecek tüm yerlerin panoramik seyrine olanak veren konumuyla Uçhisar Kalesi’nin zirvesinden Kızılçukur, Ortahisar, Ürgüp, İbrahimpaşa, Mustafapaşa ve Gömede Vadileri ile Göreme, Avanos, Çavuşin, Nevşehir, Çat ve Erciyes’e kadar büyük bir coğrafya tepeden izlenebiliyor. Gün batımının izlenebileceği en güzel yerlerden biri.

5. Derinkuyu Yeraltı Şehri

Derinkuyu-Kapadokya-yeralti-sehri

Nevşehir Kapadokya bölgesinde bulunan Derinkuyu Yeraltı Şehri Dünyanın En Büyük kayalara oyulmuş yeraltı Şehridir.

Kapadokya‘nın jeolojik oluşumu sayesinde inşa edilmiş sekiz katlı bu antik şehir, büyük bir topluluğu içinde barındıracak ve ihtiyaçlarını karşılayacak mekanlardan oluşur.
Yeraltı şehrinde Bizans döneminde bile aktif olarak kullanıldığı belirleme edilen dünyanın en eski akıl hastanesi mevcuttur. Yeraltı şehrinde binleri bulan nüfus yoğunluğunu karşılayacak odalar, yaşam alanları, ibadethaneler ve savunma ihtiyaçlarını karşılayacak seviyede bölmeler bulunmuştur. Bu bölmeler haricinde Derinkuyu yeraltı şehri’nin henüz ne kadar kata sahip olduğu bilinmemektedir.

Diğer Bilgiler için Derinkuyu Yeraltı Şehri Gezi Rehberi adlı yazımızı inceleyebilirsiniz..

6. Ihlara Vadisi

ihlara-Vadisi-kapadokya

Muhteşem manzarası ve tarihi değerleri ile Kapadokya gezilecek yerler listesine mutlaka alınması gereken Ihlara Vadisi, Melendiz Çayı’nın yumuşak tabanı aşındırmasıyla oluşmuş. Çevresinde konaklama tesislerinin bol miktarda bulunduğu vadideki kayaların bir kısmı 9. yüzyıldan itibaren oyularak kilise haline getirilmiş.
Eski ismi Peristremma olan Ihlara Vadisi’nde ilk yerleşimin 4. yüzyılda başladığı biliniyor. Kapadokya denince akla ilk gelen yerlerden biri olan vadi, Aksaray‘ın Güzelyurt İlçesi, Ihlara Kasabasında ve Hasan Dağı’nın kuzeydoğusunda kalıyor.

7. Zelve Ören Yeri

zelve-vadisi
Zelve Açık Hava Müzesi
Kapadokya bölgesinde Göreme Açık Hava Müzesi’nden sonra en fazla ziyaret edilen müze olan Zelve Açık Hava Müzesi, Zelve tur listelerinde gezilecek yerlerin başında gelmektedir. Buraya her gün birçok tur yüzlerce kişi getirmekte ve gelen bu yüzlerce kişi unutulmaz görüntüler ve hatıralar ile evlerine dönmektedir.

Zelve Açık Hava Müzesi Nerede ?
Bu açık hava müzesi Avanos ilçesinin 5-6 km güneyinde konumlanmış durumdadır ve Paşabağları’na da 1 km uzaklıktadır.
Son derece geniş bir vadiye yayılmış olan Zelve Açık Hava Müzesi, Zelve Vadisi’nin içinde yer almaktadır.

Zelve Vadisi’nin giriş bölümünde birçok konser ve etkinliğin düzenlendiğine de değinmekte yarar var. Böyle bir atmosferde müzik dinlemenin ne kadar keyifli olacağına değinmeye ise kesinlikle gerek yok. Belki de geziniz sırasında bu keyifli etkinliklerden bir tanesine denk gelebilir ve gezinize mükemmel hatıralar ekleyebilirsiniz.

Zelve Vadisi’ni gezmek gibi bir planınız varsa üzerinize rahat kıyafetler, ayağınıza da mutlaka rahat ayakkabılarınızı giymelisiniz. Zira buraya geldiğinizde içinizdeki maceracı ve meraklı ruhu kontrol edemeyip çevreyi keşfetmek isteyeceksiniz. Bunun için de biraz tırmanmanız ve yürümeniz gerekebilir.

8. Ürgüp

urgup-gezilecek-yerler-kapadokya

Mustafapaşa, Ortahisar, Damsa, Ürgüp’e geldiğinizde kolay ulaşabileceğiniz tarihsel ve doğal güzellikler sunan gidilesi yerlerden olup Kapadokya gezilecek yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Mustafapaşa’yı yıllar öncesinden, TV’deki Asmalı Konak’tan tanıyorsunuz. Bu tarihi konağı küçük bir giriş ücretiyle gezip, yayınlandığı saatte hayatın durduğu diziyi yad edebiliyorsunuz. Ayrıca 30 civarında şapel, kilise ve vadi bağlantılarıyla da Ürgüp’te gezilecek yerler arasında önemli noktalardan Mustafapaşa.

urgup-asmali-konak-mustafapasa-kaya-evleri

Hizmet kalitesi yüksek otelleri ve yerel ürünler satan mağazaları dışında ilçeyi 3 Güzeller gibi doğal güzelliklerini, Roma döneminden kalma kaya mezarlarını ve Selçuklular’ın inşa ettikleri Altıkapılı ile Temenni Tepesi Türbeleri’ni görmek için ziyaret edebilirsiniz. Ürgüp gezinizi, sabah gün doğarken başlayan balon turlarına katılarak taçlandırabilirsiniz.

9. Paşabağ Rahipler Vadisi

Pasabag-Vadisi-nevsehir-kapadokya

Avanos – Göreme yolundan Zelve istikametine doğru dönüp bir müddet ilerledikten sonra (Zelve’ye ulaşmadan) Paşabağ Vadisi’ne ulaşmış olacaksınız. Vadi, Kapadokya’daki en önemli yerlerden birisi konumundadır. Buraya vardığınızda sizleri hediyelik eşya satan dükkanlar ve yerli yabancı turistleri getiren otobüs konvoylarını göreceksiniz. Ama kalabalık sizi endişelendirmesin çünkü siz zaten kendinizi muhteşem güzelliklere çoktan kaptırmış olacaksınız. Kapadokya Gezilecek Yerler listenize mutlaka eklemelisiniz.

Kapadokya bölgesinde eşsiz güzellikte olan mantar görünümlü peribacaları’nın yer aldığı vadide, aynı zamanda peri bacalarının nasıl oluştuğunun ve nasıl son şeklini aldığının en iyi gözlemlenebildiği yerlerin başında gelmektedir. Ayrıca vadide yürüyüş yapacağınız yollar peri bacalarının arasından geçtiği için çok büyük keyif alacağınızdan emin olabilirsiniz.

Hem Paşabağı Vadisi hem de Rahipler Vadisi olarak anılan ve yüzyıllardır şeklini korumayı başaran bu görünümler vadiyi süsler durumda olup gelen tüm ziyaretçileri selamlıyorlar. Dünyanın bir ucundan vadinin eşsiz güzelliklerini görmeye gelen milyonlarca insan olduğu düşünülecek olursa bu oluşumlara sadece güzellik kelimesi az bile kalıyor. Kapadokya’daki en ünlü vadiler sıralamasında yerini en başta alan Paşabağı Vadisi bölgenin en önemli konumunda yer alıyor.

Paşabağı Vadisi Nerede ve Nasıl Gidilir
Nevşehir ve Göreme milli parkının içerisinde bulunan Paşabağı Vadisi, Göreme yolundan ilerlendiğinde Zelve’ye varmadan hemen önce konumlanmıştır. Zelve Yolu sapağında bulunan vadinin adı Zelve Vadisi olarak da tarihe geçmiştir.

Rahipler Vadisi’ne gitmek için iki seçenek var. İlki, Avanos –Çavuşin yolundan Avanos tarafından geldiğinizde sol tarafta yer alan Zelve kısmından sapmanız sonucunda sizi Çavuşine gelmeden bu eşsiz vadiye ulaştırırken ikincisi ise, Avanos- Ürgüp yolundan gelmenizdir.

10. Güvercinlik Vadisi

Guvercinlik-Vadisi-kapadokya-uchisar

Kapadokya’nın en güzel yerlerinden biri olan Güvercinlik Vadisi, yıllardan beri tüm konuklarını büyüleyici manzarası ve Uçhisar Kalesinden şahit olunan meşhur gün batımıyla ağırlar. Uçhisar ve Göreme arasındaki bu geniş vadi, adını gerçekten de güvercinlerden alır. Rivayete göre, 9. Yüzyılda başlayan güvercin yetiştiriciliği ile beraber burada yaşayanların dikkatini çeken üzüm yetiştiriciliğinde güvercin gübresinin çok faydalı olduğudur. Bu nedenle bugün de göze çarpan kayadan oyma yuvalar, tarım işçilerinin verimini artırabilmek adına, evler yerine vadiyi seçmesiyle oluşur.

Sadece tarımda değil, aynı zamanda kilise duvarlarını renklendiren çizimlerin ve desenlerin renklerini koruyabilmek, fresklerin sağlam kalmasını sağlayabilmek adına da güvercin gübrelerinin verimli olduğu için kullanıldığı söylenir. Günümüzde de hala çeşit çeşit güvercinlerin vadide bulundukça son derece keyifli bir manzara oluşturdukları görülür. Bu nedenle Güvercinlik Vadisi, eşsiz manzara ve tarihi ile turizme da katkı sağlayan en önemli bölgelerden birisidir.

Doğa yürüyüşü yapmayı sevenlerin en çok tercih ettikleri rotalardan birisi olan Güvercinlik Vadisi, Uçhisar ile Göreme arasında uzanıyor.

Şarap üretiminin yaygın olduğu bölgede lezzetli üzümlerin yetiştirildiği bağlar, 9. yüzyıldan itibaren bu bölgede barınan kuşlardan elde edilen gübrelerle beslenmiş.

Kapadokya Gezilecek Yerler Yol Tarifi;

Daha detaylı bir keşfetmek isterseniz Kapadokya’da gezilecek yerler listesine göz atabilirsiniz.

Bizi Sosyal Medya da Takip Edin En Güncel Yazılardan Haberdar Olun:

Sosyal Medya Hesaplarımız:

İnstagram Sayfamız; Gezbenimleee
Twitter Sayfamız; @Gezbenimle1

7 thoughts on “Kapadokya Gezilecek Yerler Listesi – En Güzel 10 Yer”

  1. Kapadokya ulkemizin cok turist ceken yerlerinden birisidir kapadok ya camileri peri bacalari magaralari ucan balonlari ile ulkemizin cok değerli yerlerinnbirisi siddetle gidip gorun derim cok guzel.

  2. Kapadokya turkiyenin en cok turist ceken yerlerinden biri ucan balonlariyla peri bacalariyla meshur..

  3. 2sene önce fırsat bulup gitmiştim güzel bir yer muhteşem manzaralar var Göreme ve Ürgüp sokaklarında alışveriş yapmadan donmeyin

  4. Bu yaz gitmeyi planlandığı yer bakalım virüs ten gidebilecek miyim

  5. Muhteşem bir görüntüsü var henüz gitmek kısmet olmadı lakin hep balonla uçmak istemiştim umarım üzerimizdeki felaket en kısa sürede biter ve bizde rengarenk havalanırız

Leave a Comment