Üç Şerefeli Camii – Nerede – Hakkında – Edirne Gezi Rehberi

Edirne-serefeli-Camii

Üç Şerefeli Camii Gezi Rehberi –  Hakkında ve Tarihçe;

Üç Şerefeli Camii 1433-1447 yılları arasında Edirne de II.Murat’ın yaptırdığı Cami Osmanlı Sanatının erken ve klasik dönem üslubu arasında yar alır. Burada ilk kez uygulanan bir planla karşılaşılmaktadır. 24 m. çapındaki büyük merkezi kubbe, ikisi paye, dördü duvar paye olmak üzere altı dayanağa oturur. Yanında daha küçük ikişer kubbe ile örtülü kare bölümler vardır. Yapı, bir yenilik olarak enine dikdörtgen bir yapıdır. Böylece enine gelişen mekâna ulaşılmak istenmiştir. Bu planı Mimar Sinan İstanbul camilerinde daha gelişmiş biçimiyle uygulamıştır. Ayrıca, Osmanlı mimarisinde revaklı avlu ilk kez bu camide kullanılmıştır. Avlunun dört köşesine minareler yerleştirilmiştir.

Edirne-uc-serefeli-Camii.jpg

Üç Şerefeli Camii, bu özellikleriyle sonraki camilere öncü olan anıtsal bir yapıdır. Revak kubbelerindeki özgün kalem işleri Osmanlı camilerindeki en eski örneklerdendir. Camiye adını veren üç şerefeli anıtsal minare, 67,62 m. yüksekliğindedir.

Edirne-uc-serefeli-Camii-maket.jpg

Her şerefeye ayrı yollardan çıkılması ilginçtir. Minare kırmızı taştan zikzaklar ve ak karelerle devinim kazanmıştır. Fiziksel yapılarındaki özellikler bakımından “Selimiye’nin yapısı, Eski Cami’nin yazısı, Üç Şerefeli Cami’nin kapısı” cümlesiyle anılan tarihi camiler birbirine yakın olmaları açısından da ziyaretçilere kolaylık sağlıyor. Edirne Kültür ve Turizm Müdürlüğü tanıtım broşürlerindeki verilere göre Selimiye Camii, Üç Şerefeli Burmalı Camii, Muradiye Camii, Yıldırım Cami Dar-ül Hadis ve II. Bayezid Camileri olmak üzere 7 selatin camisi bulunmaktadır.

Üç Şerefeli Camii Resimler;

Edirne’nin selimiye camisinden sonraki bu meşhur caminin içinden ve dışından fotoğraflar.

ucserefeliCamii
burmali-Camii-minare

Üç Şerefeli Camii Gezi Rehberi – İzlenimler;

Camii’nin orjinal yanı, 4 minaresinin ayrı tarzta yapılmış olması, burgulu, kırmızı-beyaz damalı, üç serefeli, tek şerefeli gibi. Fakat ismini de veren üç şerefeli olan ve kıble istikametinde (önde) olan minare. Minare içerisinde üç yarı merdiven sistemi var ve üçü sizi farklı yollara çıkarıyor. Edirne de yer alan bu camii Tek merdiven ile 1 ve 3. şerefeye, öteki ile 2 ve 3. şerefeye, en son merdiven ile de dolaysız 3. şerefeye çıkılabiliyor.

Edirne-uc-serefeli-Camii-2-.jpg

Mimar Sinan, aynı sistemi Selimiye’de kullandı fakat bunu henüz zarif ve ince olan Selimiye Camii minarelerinde uygulamayı başardı. Başka bir deyişle bu mimari planı daha da ileriye taşımış. Üç Şerefeli Camiye gelip etkilenmemek elde değil. Caminin yer aldığı yola döndüğünüz anda o görkemli minare sizi karşılıyor ve böylesine kalifiye bir minare tasarımı sizi değişik hislere götürüyor. Minareler baklavalı, şişhaneli, çubuklu ve burmalı motiflerle bezeli. Avlusu da bir o kadar huzur veren hiç terk etmek istemeyeceğiniz, sizi tarih ve ruhani duygularla sarıp sarmalayan bir alan.

Üç Şerefeli Camii Nerededir – Nasıl Gidilir ? Haritadaki Yeri; 

Üç Şerefeli Camii’ne turlar ile ve aracınızla rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Araç ile gelecekseniz çarşı merkez de araçlarınızı bırakıp buraya yürüyerek gelebilirsiniz. Edirne yi bilmeyenler Cami etrafındaki sokakların darlığından kaynaklı olarak otopark bulmakta zorluklar yaşamaktadır.

Bizi Sosyal Medya da Takip Edin En Güncel Yazılardan Haberdar Olun:
Sosyal Medya Hesaplarımız:

İnstagram Sayfamız; Gezbenimleee
Facebook Sayfamız; GezbenimleCom
Twitter Sayfamız; @Gezbenimle

10 thoughts on “Üç Şerefeli Camii – Nerede – Hakkında – Edirne Gezi Rehberi”

  1. Fırsat buldukça giderim Edirne’ye. Gezilecek çok güzel yerler var. Tavsiye ederim herkese.

  2. Edirnede gittiyim de bir kere gitmistim cok guzel mimarisi olan bir cami.gitmenizi gezip gormenizi tavsiye ederim.

  3. Reis böyle şartları seven biri değilim ama emek vermişsin emeğine yüreğine sağlık yolu açık olsun sitenin başarılar

  4. Mimar Sinan selimiye camii ayrılmaz muhteşem bir birliktelik gezmeyen kendinde bir eksiklik hissetmeli bence fırsat bulan imkanı olan mutlaka gezmeli

  5. Edirne çok iyi tarihe sahip bir ilimiz gezip dolaşmak lazim ben 4 defa gittim doyamadım.

  6. Elin adamı binlerce kilometre uzaktan geliyor bizim tarihi yerlerimizi bizden daha iyi biliyor. Biz burnumuzun dibindeki yerleri bilmiyoruz. Bu bilgileri paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Selamlar…

  7. Gerçekten muhteşem eserler ölmeden gezip görülerek yerler arasında olmalı ülkemiz tarih turizmi acısından cok şanslı bunun kıymetini bilmeliyiz..

Leave a Comment