Küre Dağları Milli Parkı Nerede – Valla Kanyonu, Ulukaya Şelalesi

kure-daglari-milli-parki-kastamonu

Küre Dağları Milli Parkı Nerede?

Küre Dağları Millî Parkı, Batı Karadeniz Bölgesinde Küre Dağları üzerinde yer alan millî parktır. Park Kastamonu ve Bartın il sınırları içerisinde kalmaktadır. Kastamonu’nun Pınarbaşı ilçesinde bulunmaktadır. Bu milli parkın bir diğer adı Horma Kanyonu‘dur.
Küre Dağları Milli Parkında; doğa yürüyüşleri, tırmanma, manzara seyri, foto safari gibi etkinlikler yapılmaktadır. Doğa ile iç içe güzel aktiviteler yapmak istiyorsanız ve harika manzara fotoğrafları çekmeyi seviyorsanız Küre Dağları Millî Parkına gidebilirsiniz.

kure-daglari-milli-parki-nerede-neler-yapilir-kastamonu

Küre Dağları Milli Parkı Tarihi ve Kültürü

Tarihin farklı evrelerinde pek çok seyyahın notlarına konu olmuş yörenin kayıtlı tarihi Hititlerle başlar. Ardından Frigyalılar ve Lidyalılar bölgeye egemen olmuşlar. M.Ö IV. yüzyılda Perslerin eline geçen Küre Dağları ve çevresi, sonrasında Makedonya Kralı Büyük İskender tarafından fethedilir. Bölge Pontus Krallığı’na bağlı olduğu M.Ö. I. yüzyılda Paflagonya adıyla anılır. Roma İmparatorluğu’nun egemenliğini, M.Ö. 395 yılından itibaren Bizanslıların yönetimi izler.

“Küre Dağları” adı, dağların orta kesimindeki Küre ilçesinin adından gelir. Kastamonu’nun ilçesi, bakırlı pirit yataklarının da ev sahibidir. Anıldığı bir diğer isim olan “İsfendiyar Dağları”, 1291–1461 arasında bölgede hüküm süren sekizinci Candaroğulları Beyi olan İsfendiyar Bey’e atfedilir.

Yörenin zenginliği, doğal değerlerinden ibaret değildir, geçmişten bugüne gelen kültürel değerler en önemli zenginliklerdendir. Kültürel değerler, özgün mimari dokusunu koruyan köy evlerinden, kadınların günlük yaşamlarında hala kullandıkları geleneksel renkli giysilere, el sanatlarından yöreye has yemeklere kadar çeşitlendirilebilir. Bazı bitki ve hayvan türleri tıbbi, aromatik ve gastronomik amaçlarla kullanılır.

kastamonu-kure-daglari-milli-parki

Küre Dağları Milli Parkı Seyir Terası;

kure-daglari-seyir-terasi-valla-kanyonu

Küre Dağları Milli Parkı’nın, Pınarbaşı sınırlarında kalan bölümde yaptırılan üç katlı seyir terası sayesinde, Küre Dağları’nın yanı sıra Valla Kanyonu‘nun giriş kısmı görülebilmektedir. Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) 10. Bölge Müdürlüğünce hazırlanan proje kapsamında Muratbaşı köyüne yaptırılan seyir terası sayesinde doğaseverler için ortam cazip hale gelmiştir.

Küre Dağları Milli Parkı Valla Kanyonu

Dünyanın en derin ikinci kanyonu Valla Kanyonu yeni açılan seyir terası ile daha ihtişamlı hale gelmiştir.

Milli Parkın çevresinde bulunan köyler çok zengin ve çeşitli folklorik değerlere sahiptir. Bölgeye özgü türküler, özellikle kadınların giydiği yerel kıyafetler ve özgün mutfak kültürü en önemli kültürel öğelerdendir. Ayrıca köylerdeki geleneksel evler genelde ahşap malzemeden yapılmıştır ve yöresel mimarinin özgün örneklerini yansıtır. Turizm amacıyla düzenlenen konaklarda geleneksel ahşap mimariyle yapılan evlerde konaklamak ve yöresel tatları denemek mümkündür.valla-kanyonu-kure-daglari

Küre Dağları Milli Parkı Ulukaya Şelalesi

kuredaglari-ulukaya-selalesi

horma-kanyonu-pinarbasi-ulukaya-selalesi

Küre Dağları’nın kendine özgü doğal yapısı, vadileri, akarsuları ve derin ormanlarıyla ziyaretçilerine her mevsim eşsiz bir görsel şölen sunar. Bölgenin karstik yapısıyla şekillenen coğrafyanın barındırdığı mağaralar, kanyonlar, şelaleler, bölgenin geleneksel kültürüyle birleşince ziyaretçilerine hiç unutamayacakları bir deneyim yaşamayı vaat eder. Tüm bunların yanında milli parkta ve çevresinde barınan yaban hayatı hem fotoğraf meraklılarına hem de doğa sevdalılarına gözlem için fırsatlar sunar.

kuredaglarimilliparki

Küre Dağları Milli Parkı İzlenimler – Gezi rehberi

Bu Milli Park Doğa ve Kanyon gezginleri için ender güzellikteki yerlerden biridir. Bir diğer adıyla Horma Kanyonu, Batı Karadeniz Bölgesinde, Kastamonu, Pınarbaşı ilçesi Küre Dağları Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Ankara İstanbul’dan gelecekler için bu bölgeye ulaşmadan önce Safranbolu, Amasra gibi tarihi yerleri de görmek mümkün. Kanyon içerisinde muhteşem şelaleler var. Yeni yapılan seyir terası ve gezinti yolları sayesinde daha muhteşem bir aktivite alanı olmuştur. Horma Kanyonu diğer ucunda Valla Kanyonu ve Ilıca (ulukaya) Şelalesi ile birleşiyor ancak şu andaki haliyle buralara kadar ulaşmak profesyoneller için bile neredeyse imkansız. Kanyon “Ayı Deresi” olarak adlandırılan bölgeyi de kapsıyor. Şanslıysanız bu bölgede ayı bile görme ihtimaliniz var. Mutlaka bir küçük veya büyük yaban hayvanı size uzaktan da olsa göz kırpacaktır. Kanyon içerisinde yiyecek bulma imkanı pek yok. Hazırlıklı gitmek lazım. Bir rehber eşiliğinde gitmekte fayda var. Bölgeyi çok iyi bilen yerel Rehber tutarsanız hem rahat gezebilir hem de bölge hakkında detaylı ve aydınlatıcı bilgi almak açısından iyi bir tercih edinmiş olursunuz.
Kanyona yakın Pınarbaşı ilçesinde yeterince konaklama imkanı mevcut. Ilıca Şelalesi civarında da bungalow tipi konaklama yerleri mevcut. Sıkıntı çekmezsiniz. Hiç yer bulamasanız bile yöre halkına durumunuzu anlattığınızda sizi evlerinde büyük bir konukseverlikle ve herhangi bir beklentileri olmadan misafir ediyorlar.

Küre Dağları Milli Parkı’na Nasıl Gidilir?

Küre Dağları Milli Parkı Bartın ve Kastamonu illeri sınırları içerisinde yer almaktadır. Bartın il merkezinden Arıt Beldesi, Ulus, Amasra ve Kurucaşile ilçelerine ulaşılarak milli parkın sınırlarına girmek mümkündür. Bartın merkezden Arıt 32 km, Ulus 37 km, Amasra 18 km, Kurucaşile 55 km uzaklıktadır. Kastamonu il merkezinden Pınarbaşı, Azdavay, Şenpazar ve Cide ilçelerine ulaşarak milli parka ulaşmak mümkündür. Kastamonu merkezden Pınarbaşı 82 km, Azdavay 77, Cide 130 km uzaklıktadır.

Küre Dağları Milli Parkı’na Kastamonu’nun Cide, Pınarbaşı, Azdavay ve Şenpazar ilçelerinden ve Bartın’ın Kurucaşile, Arıt ve Ulus ilçelerinden ulaşmak mümkündür.

İstanbul’dan Bartın’a Otomobille Ulaşım:

İstanbul-Bartın arası yaklaşık 450 km’dir. Bu yolun yaklaşık 310 km’si otoyol, kalan kısmı ise duble yoldur. Otoyoldan Yeniçağa’da ayrılıp Zonguldak-Bartın yönüne gitmek gerekir. Yeniçağa’dan sonra Mengen, Devrek ve Çaycuma’yı geçerek Bartın’a varılır.

İstanbul’dan Kastamonu’ya Otomobille Ulaşım:

İstanbul-Kastamonu arası yaklaşık 525 km’dir. Bu yolun Gerede’ye kadar olan yaklaşıl 320 km’lik kısmı otoban geri kalan kısmı duble yoldur. Otoyoldan Gerede’de ayrılıp ya Ilgaz üzerinden Kastamonu’ya gidilebilir ya da Eskipazar-Karabük-Araç güzergahı izlenerek Kastamonu’ya ulaşılabilir. Mesafe olarak hemen hemen aynıdır.

Ankara’dan Bartın’a Otomobille Ulaşım:

Ankara-Bartın arası yaklaşık 290 km’dir. Yolun 135 km’si otoyol, kalan kısmı duble yoldur. Otoyoldan Yeniçağa’da ayrılıp, Zonguldak-Bartın yönüne gitmek gerekir. Yeniçağa’dan sonra Mengen, Devrek ve Çaycuma’yı geçerek Bartın’a varılır. Yeniçağa’da çeşitli dinlenme tesisleri, Mengen’de ise yemek ve mola noktaları için değişik alternatifler bulunabilir.

Ankara’dan Bartın’a Gerede yolundan çıkılarak Safranbolu üzerinden de ulaşılabilir. Bu şekilde mesafe yaklaşık 305 km’dir. Yol Safranbolu’ya kadar duble, daha sonra asfalt olarak devam eder. Safranbolu yemek molası için uygun bir yer olacaktır, zira burada çok çeşitli restoran alternatifleri bulunabilir.

Ankara’dan Kastamonu’ya Otomobille Ulaşım:

Ankara-Kastamonu arası yaklaşık 250 km’dir. Çankırı-Ilgaz üzerinden giden yolun tamamı duble yoldur. Güzergâh üzerinde çeşitli dinlenme tesisleri, restoranlar ve mola noktaları bulunabilir.

Samsun’dan Kastamonu’ya Otomobille Ulaşım:

Samsun-Kastamonu arası yaklaşık 315 km’dir. Samsun’dan Kastamonu’ya Havza-Vezirköprü-Boyabat-Taşköprü güzergahı izlenerek gidilebileceği gibi Hazva-Merzifon-Osmancık-Tosya üzerinden de gidilebilir. Her iki güzergah mesafe bakımından hemen hemen aynıdır.
kuredaglarimilliparki

Küre Dağları Milli Parkı Giriş Ücreti

Milli Parka giriş ve kamp ücreti 2020 itibariyle 6 Tl dir.

Küre Dağları Milli Parkı Faunası – Milli Parkta Neler Var?

İnsan etkisinin az olduğu yüksek karstik platolar, sağlıklı ve yabanıl bir orman ekosistemini bağrında taşır, çünkü yaşlı ve kuru ağaçları, zengin bitki birlikleri, ormanda yaşayan hayvanlar için uygun barınma ve beslenme koşulları içerir.
Küre Dağları Mili Parkı’nın biyolojik açıdan önemi, çok sayıda hayvan türü için sunduğu farklı yaşam ortamından kaynaklanır. Yaban kedisi (Felis sylvestris), susamuru (Lutra lutra), bozayı (Ursus arctos) ve ulugeyik (Cervus elaphus) gibi memeli türleri dahil, Türkiye’de yaşayan 160 memeli türünün 48’ine bu alanda rastlanır.
Bugüne kadar alanda 129 kuş türünün yaşadığı belirlenmiştir. Bu türlerden küçük akbabaların (Neophron percnopterus) nesli küresel ölçekte tehlike altındadır. Kuş türleri için önemli olan coğrafi şekillerden geniş vadilere bakan yüksek kayalıklar, akbaba, şahin, kartal ve gece yırtıcılarının barınması için uygun alanlar oluşturur. Ancak alan sadece yırtıcı türler değil, hem deniz kıyısında üreyen ve kışlayan su kuşları, hem de ılıman kuşak orman biyolojik türleri için önemlidir. Küre Dağları Milli Parkı, bu nedenle, Doğa Derneği ve BirdLife International (Dünya Kuşları Koruma Kurumu) tarafından 2004 yılında güncellenen “Türkiye’nin Önemli Kuş Alanları” listesinde yer alır.
Küre Dağları Milli Parkı’nda 113 omurgasız türünün varlığı belirlenmiştir. Bölgede tespit edilen çiftyaşamlı (amfibi) türü sayısı 10, sürüngen türü sayısı ise 23’tür. Detaylı Bilgiler İçin Tıklayınız.

KDMP Konumu ve Yol haritası;

Bartın ve Kastamonu il sınırları içerisinde Anadolu’nun kuzeyinde Küre Dağları’nın batı bölümünde yer alır. 37,753 hektar büyüklüğünde olup, çevresinde 134,366 hektar alan tampon bölge olarak ayrılmıştır. Alanın toplam büyüklüğü 172,119 hektar dır. Küre Dağları çevresinde 8 ilçe, 123 köy bulunmaktadır. %52 si Bartın’da %48’i Kastamonu’da kalmaktadır.

17 thoughts on “Küre Dağları Milli Parkı Nerede – Valla Kanyonu, Ulukaya Şelalesi”

  1. Bati karadenizin tüm güzelliklerini özetliyor burası, güzel tanitim olmuş elinize saglik.

  2. Doga gezginleri ve fotografcilar mukemmel bir yer tabiki biz insanlar icinde.mutlaka gidilmesi lazim..

  3. Bati karadenizin essiz guzelliklerinden bi tanesi kure daglari bir yasam bir hayat.

  4. Cennet memleketim kötü günler geçer elbet birgün ihtiyarla birlikte gezeriz insallah

  5. Türkiye cennet ama biz faydalanamiyoruz elin yabancisi Dünyanın öbür ucundan geliyor bizler gidemiyoruz

  6. İyi ki bu siteyi kurmussunuz yoksa bu yerlerden nereden haberimiz olacak mükemmel işler yapmışsınız çok sağolun kolay gelsin başarılar dilerim buraları gezip görmek nasip olur inşallah

  7. Ülkemizdeki doğal güzelliklerin başında gelir bence . Kastamonu çok şanslı bu konuda tarihi doku olarakta çok şanslı gidip görmenizi tavsiye ederim

  8. Sitenizi tebrik ederim, bizlerin bilmediği mükemmel yerlerin gönüllü rehberliğiniz yapıyorsunuz. Sonsuz teşekkürler.

  9. Gezip görülecek yerlere çok güzel rehberlik yapıyorsunuz. Teşekkürler.

  10. Gezip görülecek yerlere çok güzel rehberlik yapıyorsunuz. Teşekkürler.

Leave a Comment